Dansen voor vader
Dick Witte
We zitten met het hele gezin in de auto. Vader rijdt, moeder zit ernaast. Wij zijn klein, zitten op de achterbank en kunnen de weg voor ons niet zien. Vader is kwaad en rijdt hard. Moeder roept dat hij kalm aan moet doen. In volle snelheid rijden we recht op een rij huizen af.
‘Jan, stop nou!’ gilt moeder en begint op hem in te slaan.
We gillen allemaal: ‘Papa, stop dan!’
Ik doe mijn handen voor mijn ogen en wacht op de onvermijdelijke klap. Dan is er onverwacht de stilte en rijden we door een smalle steeg. Vader en moeder beginnen heel hard te lachen.
Op een beeldende en ontwapenende wijze schrijft Dick Witte (1951-2022) over breekbare persoonlijke gebeurtenissen. Al heel jong moet hij afscheid nemen van de enige persoon die hem veiligheid geeft. Tegen de achtergrond van de jaren 60 en 70, echoot het lied Mens, durf te leven! Op de radio klinkt Doe Maar met Is dit alles? Teksten die de schrijver houvast geven en aanzetten tot opmerkelijke keuzes. Kan hij de cirkel van afwijzing en eenzaamheid sluiten of gaat de geschiedenis zich herhalen?
Dick Witte is auteur van het boek Gais waarvoor hij lovende kritieken kreeg. Dansen voor vader is zijn vierde boek.
Softcover, € 19,95
176 blz.
ISBN 978-94-92994-15-8
Dick Witte (1951-2022) is geboren in Dordrecht en kwam via Amsterdam en Friesland in 1983 terecht in Tilburg. Hij rondde de hbo-opleiding Maatschappelijk Werk af en werkte enkele jaren in de sociale sector. In Tilburg werd hij coördinator van een theater. Daarna richtte hij een eigen theaterbureau op, waarmee hij grootschalige muziek- en theaterevenementen organiseerde. Hij volgde meerdere deeltijdstudies, zoals een post-hbo Trajectbegeleiding, PR & Communicatie en hbo Journalistiek. Vlak voor zijn pensioen was hij enkele jaren beleidsadviseur cultuur en coördinator van een vrijwilligerscentrale.
Witte debuteerde in 2008 met het autobiografische boek Koude oorlogen (uitgeverij Free Musketeers). In 2014 verscheen Gais, over het bewogen leven van de Friese Gais Meinsma (vijfde druk, uitgeverij Noordhoek, heruitgave bij uitgeverij Aspekt). In 2016 werkte Witte mee aan Dorpsgezichten, mensen uit Jorwert (uitgever: Studio Kers). Een jaar later schreef hij Kop in de hoogte, neus in de wind, een hommage aan het lied Mens, durf te leven, dat in 2017 honderd jaar bestond (uitgeverij Aspekt).
Verder schreef hij voor de bladen Allee en Unic.
Na zijn pensioen werd Witte actief als vrijwilliger bij buurtbemiddeling, een plaatselijk theater en Books 4 Life. Daarnaast was hij actief lid van een tennisvereniging en trok hij er graag met de camper op uit.
Softcover, € 19,95
176 blz.
ISBN 978-94-92994-15-8