Werk waard
van bajes naar baan
Jaarlijks komen ruim 30.000 mensen in detentie. Circa een kwart van hen krijgt binnen twee jaar opnieuw een gevangenisstraf opgelegd. Mensen die werk hebben, lopen minder kans om weer in de fout te gaan. Het is dus zaak om ex-gedetineerden aan het werk te krijgen. Maar hoe?
In dit boek staan zeven unieke levensverhalen van mensen die het leven binnen de gevangenismuren kennen. Ze zaten vast en willen niet dat dit nog eens gebeurt. Voor de een was het de eerste keer, voor de ander niet. Openhartig maken ze ons deelgenoot van wat er in hun leven is gebeurd en hoe het was om van binnen naar buiten te gaan. Ze beschrijven hun zoektocht naar werk, wie en wat daarbij hielp en wat een baan voor hen betekent. Ook hun doelen en dromen komen aan bod, en waar ze tegenaan lopen als ze die proberen te verwezenlijken.
Monique Beute (1961) werkt bij Stichting 180 en zet zich daar in voor het ondersteunen van ex-gedetineerden in het (her)vinden en behouden van een baan.
Amber Leijen (1995) is een sociaal geëngageerd fotograaf. Zij fotografeert mensen die een bijzonder levensverhaal met zich meedragen
Hardcover, € 22,50
64 blz.
21 × 21,
Fotografie: Amber Leijen
ISBN 978-94-92994-17-2
oktober 2020
Monique Beute (1961) studeerde Andragogiek in Nijmegen. Vanaf het begin van haar loopbaan werkt ze in organisaties waar zogenaamd kwetsbare mensen worden opgevangen en begeleid. In haar carrière vormen mensen zonder veilige thuisbasis, afgemaakte opleiding of werk de rode draad. Momenteel werkt ze bij Stichting 180, een organisatie die methodes ontwikkelt en trainingen geeft aan professionals die werken met risicojongeren, forensische jeugd en/of (jong)volwassenen met afstand tot de arbeidsmarkt. Als projectleider van ‘Werk na Detentie’ kreeg ze de kans om de levens van 96 ex-gedetineerden van nabij te volgen. Daaruit is het idee voortgekomen om het boek Werk waard – van bajes naar baan te schrijven. Het is haar eerste boek.
Amber Leijen (1995) is een sociaal geëngageerd fotograaf. In 2017 is ze afgestudeerd aan de Fotoacademie in Amsterdam met een intieme, kwetsbare en krachtige serie over jonge vrouwen die een bijzonder levensverhaal met zich meedragen.
Na haar afstuderen is zij levensverhalen blijven vastleggen op een eerlijke en stijlvolle manier. Recentelijk is het boek Het is niet stoer (SWP, 2019) verschenen over de gevolgen van kindermishandeling bij jongens en mannen. Op dit moment studeert zij kunst- en cultuurwetenschappen aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam om zich ook op een andere manier te verdiepen in de culturele sector. Daarnaast was zij werkzaam voor Stichting De Zilveren Camera, waarvoor zij meewerkte aan de organisatie van de belangrijkste Nederlandse foto-journalistieke prijs van het jaar.
Preview nog niet beschikbaar
Hardcover, € 22,50
64 blz.
21 × 21,
Fotografie: Amber Leijen
ISBN 978-94-92994-17-2
oktober 2020