Ja ik zit hier mooi. Dat zegt iedereen die hier komt.
Dit is de mooiste kamer van het huis.
Ik zie het gras, de bomen en de struiken en ik zie vogeltjes.
Soms is het zonnig, soms regent het.
Ik zie alleen nooit een mens.
Op het congres van Passie voor zorg in Veenhuizen verscheen Van prullenbak tot troostkat. Perspectieven in de zorg. Het is geschreven door Lineke Verkooijen en Bas van der Sijde, die veel te maken hebben met mensen in verpleeghuizen. Het zijn die mensen die het hart van het boek vormen: bewoners, familie (mantelzorgers) en de medewerkers die zorg verlenen. Zij vertellen over hoe zij de zorg beleven en noemen tal van herkenbare en soms ontroerende ervaringen. Bas en Lineke hebben de belangrijkste thema’s op een rijtje gezet en voorzien van hun kanttekeningen. Ze kwamen veel goede bedoelingen tegen. Maar leiden die ook tot goede daden? En wat is goed en wie bepaalt dat?
In de praktijk van het leven blijkt het nauwelijks over doelen en protocollen te gaan, veel meer over aaibare zaken die gewaardeerd en gemist worden: de nabijheid van een troostkat, het missen van een geliefde, aandacht voor je verhaal. En wie bedenkt eigenlijk hoe vaak de prullenbakken geleegd moeten worden?Het leest makkelijk weg, bevat weinig vakjargon en is ook geschikt voor mantelzorgers en andere niet-professionals. Het stemt tot nadenken, dat ook. Prof. dr. Harry Kunneman (filosoof en socioloog) zegt het zo in zijn voorwoord:
Dit boek helpt om te beseffen dat mensen altijd meer zijn dan hun ziekte, hun aandoening en hun ouderdom. Goede zorg begint en eindigt bij het respecteren van dat ‘meer’en van het eigene van alle personen die in de zorg verschijnen. De schrijvers laten zien hoe je dat kunt doen en hoe verrijkend het is.
Van Prullenbak tot Troostkat en verkrijgbaar in de webshop van Uitgeverij Anderszins en bij de reguliere boekwinkels. Het kost € 18,95.