MIJN LEVENSBOEK voor kinderen die in een groep wonen
Fiet van Beek, Rob van Pagée en Rindert Kromhout
Dit boek is voor jou. Het is gemaakt omdat JIJ belangrijk bent. Jouw levensverhaal is waardevol en de moeite waard om te bewaren.
Dit zijn de eerste regels in MIJN LEVENSBOEK. Het is een mooi uitgevoerd boek voor kinderen die (tijdelijk) in een groep wonen. In een losbladige map met vragen, illustraties en verhaaltjes kunnen zij schrijven, plakken, kleuren en foto’s plakken. Met hun groepsleiders, familie en andere belangrijke mensen uit hun leven gaan ze op zoek naar wat er allemaal gebeurd is en leggen ze het nu vast omdat dit morgen alweer het verleden is. Allemaal belangrijk om te bewaren als je al een vol hoofd hebt omdat je veel hebt meegemaakt. Een levensboek is meer dan een fotoboek; het levensverhaal van het kind wordt erin bewaard en beschreven: “Dat is belangrijk om nu en later te weten hoe je geworden bent wie je bent, wie er bij je horen en wat je zelf belangrijk vindt.”
In het levensboek is plaats voor leuke en moeilijke dingen, maar altijd geldt: het boek is van en voor het kind. Het werken aan MIJN LEVENSBOEK kan helpen te verwerken wat er gebeurd is en draagt bij aan een positief zelfbeeld.
Mijn LEVENSBOEK voor kinderen die in een groep wonen bestaat uit vier delen:
Het JIJ-deel waarin de volwassenen rond het uit huis geplaatste kind (0-18 jaar) belangrijke gegevens verzamelen, zo mogelijk met het kind samen.
Het IK-deel waarin kinderen van circa 5-8 jaar (al dan niet met hulp van groepsleiding) bezig kunnen zijn met hun leven in de groep.
Het MIJN-deel om zelf aan te werken voor kinderen vanaf 8 jaar.
Het MIJN GROEP-deel voor jongeren vanaf 12 jaar gaat over de behandeling en het leven in de groep.
In het IK- en MIJN-deel staan ook verhaaltjes die gebaseerd zijn op een boek van kinderboekenschrijver Rindert Kromhout om voor te lezen of zelf te lezen. Ze gaan over Peter, Line, Marcel, Thomas en hun groepsgenoten.
Meer lezen over Mijn Levensboek? Kijk op www.mijnlevensboek.nl
Losbladige map (loose leaf), € 45
Verkrijgbaar in blauw en rood
200 blz.
Illustraties: Brigida en Annette Fienieg
ISBN 978-94-92994-29-5
1e druk 1998 (Mobiel), 7e druk 2021 (heruitgave uitgeverij Anderszins)
Fiet van Beek werkte in de jeugdzorg als maatschappelijk werker, journalist, onderzoeker, docent en bestuurder/directeur. Zij was van 1988-1996 hoofdredacteur bij Mobiel, het tijdschrift voor de pleegzorg en ontwikkelde in die tijd met hulp van vele anderen MIJN LEVENSBOEK voor kinderen die in een pleeggezin wonen. Daarop volgden de versies voor kinderen in een groep en kinderen die thuis hulp krijgen. In haar gezin woonden drie pleegkinderen. Tegenwoordig is zij uitgever van Uitgeverij Anderszins.
Rob van Pagée werkt bij de stichting Op Kleine Schaal en is verantwoordelijk voor de invoering in Nederland en vijftien andere Europese landen van het STAP-pleegzorgeducatietraject. Zo ontstond bij hem het besef van het belang van een goede samenwerking met familie en netwerk als er ingrijpende beslissingen over een kind genomen moeten worden, zoals een uithuisplaatsing. In 2002 richtte hij de Eigen Kracht Centrale op. Hij werkte mee aan de totstandkoming van de handleiding bij Mijn Levensboek en verschillende trainingsmodules voor pleegouders en begeleiders over het (samen)werken aan het levensboek.
Preview nog niet beschikbaar
Losbladige map (loose leaf), € 45
Verkrijgbaar in blauw en rood
200 blz.
Illustraties: Brigida en Annette Fienieg
ISBN 978-94-92994-29-5
1e druk 1998 (Mobiel), 7e druk 2021 (heruitgave uitgeverij Anderszins)